Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ledőlnek a falak. A Szonda Ipsos szerint a Jobbik 4 %-on áll!

2009.01.28

Rossz a közhangulat, a válság megoldásának eddigi lépései a Szonda Ipsos felmérése szerint nem győzte meg a közvéleményt: januárban nőtt a távolság a Fidesz és az MSZP között. A közvélemény-kutatás eredményét a Népszabadság szerdai számában tették közzé.

A január 16-23. között, 1500 ember megkérdezésével végzett kutatás szerint a Fidesz a választó korúak 32 százalékát, az MSZP 17 százalékát tudhatja maga mögött. Ez az első alkalom, hogy a Jobbik támogatottsága a Szonda Ipsos mérésében meghaladja az SZDSZ-ét és az MDF-ét.

Ha most vasárnap lennének a választások, a részvételüket biztosra ígérő pártválasztók 61 százaléka a Fideszre, 28 százaléka az MSZP-re szavazna - decemberben a kutatási adatok alapján az arány 57-32 volt. Az SZDSZ és az MDF a kerekített számok szerint 2 százalékon, a KDNP 1 százalékon áll, a Jobbik támogatottsága 4 százalékra nőtt. Érdekesség egyébként, hogy a nemzeti párt támogatottsága novemberben még 2, decemberben 3, és most januárban már 4% volt, vagyis a Jobbik az elmúlt hónapok során rendre egy százalékkal növelte népszerűségét.

Az összegzésben kitérnek arra: rossz a közhangulat, a magyar társadalom depressziós állapotban van, az emberek 89 százaléka úgy érzi, hogy rossz irányba mennek a dolgok. A politikai vezetőkkel szembeni súlyos bizalmatlanságot jellemzi, hogy a megkérdezettek 44 százaléka szerint a pártokat továbbra is a mostanihoz hasonló konfliktusok mozgatják a válság terheinek enyhítése helyett. További 44 százalék úgy érzi, hogy a helyzet tovább romlik majd, a politikai ellentétek erősödnek. Összességében a felnőtt népesség kilenctizede úgy véli, a politikai elit nem a valóságos problémákra koncentrál, hanem egymás legyőzésére.

Az MSZP-sek - egy százfokú skálán - 12 pontra értékelik az ellenzék tevékenységét, míg a Fidesz hívei 9 ponttal illetik a kormány teljesítményét. A választók csupán öt százaléka állítja, hogy intenzíven követi a közéleti történéseket, további tíz százalék érdeklődése nevezhető a közepest meghaladó mértékűnek. Alacsony az aktivitási szint, jelenleg a jogosultak 43 százaléka érzi magát biztos választási résztvevőnek.

Az MSZP népszerűsége az elmúlt egy hónapban két százalékponttal esett vissza. Gyengült táboruk elszántsága is, alig valamivel több, mint fele részük (53 százalék) menne el most szavazni. A szocialista szimpatizánsoknak csak a kétharmada biztos abban, hogy a parlamenti választáson is erre pártra szavaz, míg a Fidesz-táboron belül több mint 80 százalék vélelmezi, hogy jelenlegi preferenciája kiállja a következő egy év próbáját.

MTI - barikád.hu

Szonda Ipsos: tovább nőtt a Fidesz jelentős előnye
Közel 89 százalék gondolja, hogy rossz irányba mennek a dolgok
2009. január 28. 08:18

MNO
Fél év múltán ismét nőtt a különbség a Fidesz és az MSZP között a Szonda Ipsos legújabb felmérése szerint. Az SZDSZ-re és az MDF-re csupán a választópolgárok 2-2 százaléka szavazna.

Az ellenzéki párt a választók 32 százalékának támogatását bírja, míg az MSZP csak 17 százalékon áll. A Fidesz hívei a biztos pártválasztók körében is jóval többen vannak: 61 százalékuk áll szemben a biztos pártválasztó MSZP-szimpatizánsok 28 százalékával. Az SZDSZ és az MDF egy-egy százalékon áll az összes választókorú körében, míg a biztos pártválasztók körében 2 százalékon.

Az emberek 89 százaléka szerint hazánkban rossz irányba mennek a dolgok, s nem bíznak abban, hogy a politikai elit képes lesz megoldani a gondokat.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.