Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cigányok mészárolták le a veszprémi kézilabdást!

2009.03.15

Információink szerint az egész ország területéről indultak emlékezők Veszprémbe. Szurkolók, együttérzők, jobbikosok tartanak a tragédia helyszínére. Kiss Róbert, a Magyar Gárda Mozgalom országos főkapitánya elmondta, hogy délután a Gárda vezetése a korábbiaktól eltérően mégis úgy döntött, hogy egyenruhásan, szervezetten csatlakoznak a meggyilkolt román kézilabdázó emlékére rendezett megemlékezéshez. 40-50 gárdista indult Pest megyéből a helyszínre, ahol csatlakoznak hozzájuk a Vas, Fejér, Tolna, Győr-Sopron megyei gárdisták és természetesen a helyiek is. Az eseményekről folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat.

20.50

 

A legújabb rendőrségi hírek szerint azonosították a feltételezett elkövetőket, egy sárbogárdi és egy enyingi férfit, akik mindketten büntetett előéletűek. Az elfogásukról intézkedtek, de azok valószínűleg külföldre menekültek. Nem sok jó vár rájuk, ha a szerb milicisták találják meg őket...

19.25

 

A rettentő hideg és havas eső ellenére hatalmas tömeg gyűlt össze a Sportcsarnok mellett Veszprémben. Informátorunk szerint legalább 2000 ember van jelen. A parkoló autók miatt szinte alig lehet közlekedni a környéken.

19.10

 

A román televízió (RTV) magyar sajtóforrásokra hivatkozva közölte, hogy a támadó társaságnak rendezetlen ügye volt egy másik, ugyanolyan magas férfival, akinek nyomát vesztették pénteken. Vele tévesztették össze a szórakozóhelyen Cozmat, tehát "véletlenül" ölték meg. Ez a legvalószínűbb feltételezés.

18.34

 

Óriási tömeg van Veszprémben. Folyamatosan érkeznek a szurkolók és az emlékezők. Információink szerint jövő héten a Gárda és a Jobbik figyelemfelhívó és tiltakozó nagygyűlést fog tartani Budapesten.

18.25

 

Szegedi tudósítónk tájékoztatása szerint a csongrádi megyeszékhelyen több százan gyújtottak gyertyát az elhunyt Marian Cosma emlékére. A tüntetés néma volt. Beszédet nem mondott senki, s transzparenseket sem engedtek be a helyszínre a szervezők.

18.15:

 

Egy veszprémi taxisofőr elmondása szerint a 30 fős cigánybanda társuk csütörtöki, börtönből való szabadulást "ünnepelte" a Patrióta nevű szórakozóhelyen. Informátorunk is megerősítette, hogy a cigányok fizetés nélkül akartak távozni a szórakozóhelyről. A pultos hölgy kifogásolta a viselkedésüket, ezt a cigányok sérelmezték, fenyegették az alkalmazottat. A kézilabdázók a hölgy segítségére siettek. Szó szót követett, hamarosan előkerültek a kések a cigányok zsebeiből, s bekövetkezett a tragédia.

A Jobbik visszahozná a csendőrséget és visszaállítaná a halálbüntetést

 

A Jobbik Magyarországért Mozgalom megdöbbenéssel értesült a vasárnap hajnali veszprémi gyilkosságról, amelynek áldozata Marian Cozma válogatott kézilabdázó volt. A világhálón keringő információk szerint a bűnösök cigány származású személyek voltak.

Elvárjuk a rendőrségtől az elkövetők mielőbbi letartóztatását és a nyomozás eredményeinek nyilvánosságra hozását!

Az utóbbi időszakban elszabaduló agresszív bűncselekmények azt bizonyítják, hogy a kormány a közbiztonság területén is teljes csődöt mondott. A rendőrség képtelen az emberek biztonságának garantálására, képtelen a tettesek kézrekerítésére, a nyilvánosság elől elhallgatja a nyomozási eredményeket, és amennyiben nagy ritkán mégis sikerülne az elkövetők elfogása, a magyar igazságszolgáltatás évekig ül az egyértelmű ügyeken, hogy aztán felkavarva a társadalom nyugalmát, megfelelő szankciók nélkül küldje vissza az emberek közé a gyilkosokat. A kialakult helyzet a jelenlegi parlamenti pártok bűne, amelyek húsz éve tehetetlenek.

A Jobbik az Országgyűlésben elsőrendű feladatának tekinti majd a közbiztonság megteremtését. Az országban erős rendőrséget, vidéken csendőrséget kell felállítani. Az igazságszolgáltatásban a büntetési tételek szigorítására és az eljárások gyorsítására van szükség. A Jobbik véget vet a "welness" börtönök világának, ahol a szabadságvesztésüket töltők konditermekben és tévészobákban lógatják a lábukat két bűncselekmény elkövetése között. Amennyiben szükségessé válik, mindent meg fogunk tenni hazánkat a halálbüntetés visszaállításában megakadályozó jogi kötelezettségek eltörléséért. Elég volt!

Vona Gábor, a Jobbik elnöke

A parlamenti pártok reagálásai:

MSZP

 

: Mély felháborodással értesültünk a veszprémi kézilabdásokkal történt tragédiáról. Marian Cozma halála és csapattársainak sérülése súlyos csapás a veszprémieknek, a sportot szeretőknek és az egész országnak.

Mélyen együtt érzünk az elhunyt családjával, a sérültek mielőbbi felépülését kívánjuk. Meggyőződésünk, hogy a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság mindent megtesz annak érdekében, hogy ezen aljas cselekedet elkövetőit a lehető legrövidebb időn belül kézre kerítsék.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezető-helyettese
Pál Béla, az MSZP országgyűlési képviselője
Katanics Sándor, az MSZP országgyűlési képviselője

A kormányszóvivő szerint az első információk alapján jó esély van arra, hogy a rendőrség hamar kézre keríti azokat, akik részt vettek a veszprémi kézilabdások elleni gyalázatos támadásban.

A kormányszóvivő közölte: az országos rendőrfőkapitány tájékoztatta az ügy állásáról Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztert, és tájékoztatást kapott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is.

Hangsúlyozta: az igazságügyi és rendészeti miniszter arra kérte az országos rendőrfőkapitányt, hogy haladéktalan, gyors, határozott és erőteljes lépéseket tegyen annak érdekében, hogy elfogják a tetteseket. Gyenesei István, a sportért is felelős miniszter elindult a helyszínre - fűzte hozzá.

Daróczi Dávid kitért arra is: a kormány tagjai megdöbbentéssel értesültek arról, hogy mi történt Veszprémben, sajnálatukat és részvétüket fejezték ki a családtagoknak.

SZDSZ

 

: Az SZDSZ tragikusnak tartja azt, ami ma hajnalban történt az MKB Veszprém kézilabdacsapat játékosaival.
A liberális párt és veszprémi szervezete osztozik az elhunyt Marian Cozma családjának gyászában, a csapat és a szurkolók fájdalmában, és mielőbbi gyógyulást kíván a sebesült játékosoknak. A Szabad Demokraták Szövetsége bízik abban, hogy az elkövetőt mihamarabb megtalálja a rendőrség, és az ügyet teljes egészében ki tudják vizsgálni a hatóságok.

Fidesz

 

: A Fidesz megdöbbenve áll az MKB Veszprém kézilabdacsapat játékosait ért brutális támadás előtt, és követelik, a rendőrség azonnal kerítse kézre az elkövetőket - közölte a párt frakcióvezetője vasárnap.

Navracsics Tibor közleményében azt írta, együtt éreznek az áldozat és a sérültek családjaival, a veszprémi szurkolókkal, és valamennyi kézilabdabaráttal, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánnak.

MDF
: A Magyar Demokrata Fórum hónapok óta figyelmeztet, hogy a rendőrséget meg kell erősíteni. A veszprémi eset az utolsó figyelmeztetés a kormány számára, hogy az érezhetően terjedő erőszakot megfékezze. Az emberek jogbiztonságba vetett hite megrendült, és ha ez így folytatódik, a mindennapok részévé válik a bosszú és az önbíráskodás.

Korábban írtuk:

 


Veszprém - Szóváltást követően mellkason szúrták ma hajnalban egy veszprémi szórakozóhelyen az MKB Veszprém KC beállósát, Cozma Mariant, aki életét vesztette, két játékost pedig súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.

A megyei főkapitányság szóvivője elmondta: az eddigi információk szerint Veszprém egyik szórakozóhelyén tartózkodott a kézilabdacsapat több tagja, akik szóváltásba keveredtek egy másik társasággal.

Dr. Váradi Piroska elmondta: a dulakodás következtében Cozma Mariant mellkason szúrták, aki a kórházba szállítást követően életét vesztette, másik két játékost, Ivan Pesicet és Zarko Sesumot súlyos sérülésekkel szállították a veszprémi kórházba.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság nagy erőkkel keresi az elkövetőt.

Információink szerint Zarko Sesum koponyalapi törést szenvedett, az információk szerint fél szemére megvakult, míg Ivan Pesicsnek a veséjét szúrták meg, amelyet el is kellett távolítani. A horvát kapust megoperálták. Mindkettőjüket az intenzív osztályon ápolják.

Délelőtt 10 órától gyülekeznek a szurkolók a tragédia helyszínén, hogy kifejezzék együttérzésüket.

Cozma Marian tegnap még pályára lépett a Balatonfüred elleni megyei rangadón, amit 42-23-ra megnyert az MKB Veszprém. A román válogatott négy gólt szerzett.

Az ország több részén lesznek megemlékezések ma 16.00-tól. Budapesten, Szegeden, Győrben és természetesen Veszprémben is.

A Gazeta Sporturilor román lap internetes oldalán megjelent információk szerint cigány banda volt az elkövető. Közben egy szemtanú olvasónk is megerősítette, hogy a brutális gyilkosok cigányok voltak. "A tánctér egyszer csak szétnyílt, és ott feküdt Cozma..." A hazai rendőrség egyelőre hallgat. Ahogy Kiskunlacháza ügyében is...

A román prosport.ro információi szerint Zarko Sesum édesapja a legnagyobb szerb őrző-védő kft. tulajdonosa, aki kijelentette, megbosszulják azt, ami a fiával történt. A román sportlap úgy tudja, 3-400 szerb Arkan-harcos készül Magyarországra, hogy "felelősségre vonják" azokat, akik kiprovokálták a kézilabdázók elleni incidenst.

A prosport.ro információit a román olvasók is kommentálták. Néhány a hozzászólásokból (az eredeti román szöveg zárójelben):

pantera

sajnos a világon minden cigány sír, hogy nem fogadják el őket,a kérdés:ti mit tesztek azért, hogy elfogadjanak benneteket? loptok, kéregettek, várjátok a pénzt az államtól anélkül, hogy dolgoznátok, embereket gyilkoltok anélkül, hogy a családjukra gondolnátok…sajnállak titeket, de csak a börtönt érdemlitek.
(din pacate toti tiganii din lume se pling ca nu sint acceptati de nimeni,dar intrebarea este :ce faceti voi sa fiti acceptati?furati,cersiti,asteptati bani de la stat fara sa puneti mina pe munca,omoriti oameni fara sa va ginditi la fam lor..... i-mi pare rau pentru voi dar nu meritati decit puscarie)

elena

Rettenetesen sajnálom! Hogyan történhetett meg!? Elképzelhetetlen! Mit tehetnek ezek után a szülei? Egész életükben arról álmodtak, hogy a gyermeküknek jobb élete lesz és támogatták abban, hogy igazi sportoló váljon belőle. Kár. Nagyon nagy kár a fiatalságáért és a jövőjéért. Az ottani Rendőrség ugyanolyan „gyorsan” mozog, mint az itteni (lásd a brassói esetet) Nincs már biztonság sehol. Sem az utcán, sem a diszkóban, sem a villamoson, sehol... Tegyetek valamit, és ébresszétek már fel az embereket, késztessétek rá, hogy ismét ember legyen belőlük! Igazán nagyon sajnálom őt is és a családját is!
((Regret enorm! Cum a fost posibil?! E inimaginabil! Ce sa mai faca parintii lui? Toata viata au visat la o viata mai buna pentru copilul lor si l-au sprijinit sa devina un adevarat sportiv. E pacat! Mare pacat de tineretea lui si de viitorul lui.Politia de acolo se misca la fel de "repede" ca ai nostri(vezi cazul Brasov). Nu mai exista siguranta nicaieri.Nici pe strada, nici in discoteca,nici in tramvai, nicaieri... Faceti voi ceva si treziti oamenii, faceti-i sa fie oameni din nou! Imi pare sincer rau de el si de familia lui!)

roxy

a rendőrség és a bíróság a felelős minden szerencsétlenségért, amit ezek okoznak…bármit tesznek, nem esik bántódásuk…limuzinnal járnak, nyakukban láncok, és bennünk keltenek gfélelmet…ha ebben az ütemben haladunk, még 10 év és kivágnak minket a saját országunkból…DISZKRIMINÁCIÓ? fogadja őket örökbe, aki evvel vádol minket! (politia si procuratura sunt de vina p[tr toate nenorocirile pe care le comit nenorocitii astia...orice fapta ar comite nu patesc nimic..umbla cu limuzinele lor , cu lanturile atarnand de gat si ne sfideaza...daca se continua in ritmul asta in maxim 10 ani or as ne dea afara din tara noastra...DISCRIMINARE? sa ii infieze cei care ne acuza de discriminare...)

Alec-BM

A „roma” terminus fikció! Azok az emberek CIGÁNYOK, ahogyan mindig nevezték őket a világ összes nyelvén, és ennek így is kell maradnia!
(Termenul de "rrom" este unul inventat! Persoanele din acea natie sunt TIGANI, asa au fost numiti mereu in toate limbile si asa trebuie sa ramana!)

radu pt cosmin....

sőt…most tudtam meg…hogy egy magyar csapattársa első gyermekének a születését ünnepelték…Isten nyugtassa Mariant…Be kellene fejezzük végre a román-magyar nézeteltéréseket és össze kellene fognunk…hiszen mindannyiunk között jár a nagy parazita...
(si mai ales ....acuma aflu...ca sarbatoreau nasterea primului copil a unui coechipier maghiar...Dumnezeu sa-l odihneasca pe Marian...ar trebui sa incetam odata cu diferentele intre romani si maghiari si sa realizam ca ar trebui sa ne unim...ca avem toti marele parazit intre noi...)

raluca tudor

Ó,Istenem! hihetetlen, mennyi gonoszság és vadság van ezen a világon! és mi vagyunk rasszisták, ha azt mondjuk, a cigányok a társadalom söpredékei? mennyi szennyet kell még elviselnünk ahhoz, hogy állást foglaljunk? mi nevetgélünk, amikor a hírekben látjuk őket, amint leszállnak a repülőről a franciák pénzével a zsebükben…hihetetlen, ami történik! A Jóisten nyugtassa békében!őszinte részvétem a családnak!
(oh, doamne! este incredibil cata rautate si salbaticie exista pe lumea asta! noi suntem rasisti cand spunem ca tiganii sunt pleava societatii? cate mizerii si umilinte mai trebuie sa induram ca sa luam atitudine? noi ne amuzam la stiri uitandu-ne la ei cum ne sfideaza coborand din avion si cu banii francezilor in buzunare... este incredibil ce se intampla! dumnezeu sa-l odihneasca in pace! sincere condoleante familiei!)

 

Egyes magyar bulvárlapok már keltik a hangulatot a Magyar Gárda ellen. Az a pletyka terjed, hogy a Veszprém megyei gárdisták elindultak a veszprémi cigányok lakhelye felé.

Kiss Róbert, a Magyar Gárda Mozgalom főkapitánya érdeklődésünkre elmondta, a gárdisták nem vonultak sehová. Az elhunyt kézilabdázó emlékére szervezett gyertyagyújtásokon a Magyar Gárda tagjai minden helyszínen civilben vesznek részt.

naplo.online.hu - barikád.hu