Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megdöbbentő munkanélküliségi adatok Pápán (a legújabb adatokkal frissitve)

2010.02.08

Hűséges olvasóink megszokhatták  időről-időre  beszámolunk a munkanélküliségi mutatókról  és  friss hírekkel szolgálunk e  témába. Íme, a januárban  aktuális  adatok:

A munkanélküliség 2009 utolsó negyedévében országos szinten emelkedő tendenciát mutat, a ráta október- november-december hónapokban 12,9% - 13,2% - 13,7% volt. Pápán 2010. januárjában megugrott az álláskeresők száma. Czeiner Zoltán, a pápai kirendeltség vezetője elmondta, idén januárban  ismét megemelkedett az álláskeresők száma. Januári adatok alapján elmondható, hogy 4515 főt regisztráltak a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Pápai Kirendeltségén, ez 16,6 százalékos munkanélküliségi rátát jelent. Tavaly áprilisban volt hasonlóan magas a munkanélküliek száma, akkor körülbelül 4440 főt regisztráltak.

- Mindez annak tudható be, hogy a településeken sok közcélú foglalkoztatott munkaviszonya december végével megszűnt, valamint szerepet játszott benne az Elekthermax és más kisebb vállalkozások létszámleépítése. Pápa városát egyébként ki kell emelni ebből a szempontból, hiszen az induló közcélú foglalkoztatásban a tervek szerint  288 főt fognak foglalkoztatni – tájékoztatott Czeiner Zoltán.
Veszprém megyében 1,7 százalékponttal alacsonyabb a munkanélküliségi ráta (14,9 százalék), ugyanez az érték a közép-dunántúli régióban 13,4 százalékos.

Tehát  a kormány  "áldásos"  tevékenysége  és 20 évnyi  Fideszes városvezetés  után  itt  tartunk . Rosszabb a helyzet, mint  országosan, de még Veszprém megye átlagánál is ! Mindez azt bizonyítja, hogy munkahely  teremtés ügyében sincs más lehetőség,  mint a JOBBIK által javasolt  radikális  változás !

 

Korábban írtuk :

2009 09. 26.

 

Új munkaügyi irodaszárny épült, hogy  kezelni lehessen  a munkanélküliek tömegét Pápán!

Mit ír erről a Napló szept. 23. -i száma? Íme:

"Az álláskeresők átlagos száma Pápa térségében az elmúlt fél évben majdnem kétszerese a 2007 évinek, s ez a tömeg kezelhetetlen feladatok elé állította a kirendeltség munkatársait...  "

Az augusztusi zárónapon megyénkben a legtöbb állásnélküli Pápa foglalkoztatási körzetében szerepelt a regiszterben,  4210-en! A 2009 februárjától mutatkozó négyezer fő feletti értékek korábban példa nélküliek voltak a körzetben.

Ezek a számok egyértelműen bizonyítják, hogy sem a kormány, sem a város vezetés nem tudja kezelni a gazdasági válság  okozta sokkot. A hónapok  óta rekord méretű munkanélküliség pedig  egyértelműen cáfolja Kovács Zoltán (Fidesz)  és Gőgös Zoltán (MSZP) azon állításait miszerint a pápai NATO bázis jelentős gazdasági fellendülést hoz a városba, illetve bebizonyosodott, hogy a bázis megléte nem hoz jelentős számú csökkenést az álláskeresők között! 

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 2008 decemberi zárónapján a közép-dunántúli régióban 43063 volt a nyilvántartott álláskeresők száma, amely az egy évvel ezelőttinél 23 százalékkal több.(és ez csak a nyilvántartottak száma!)A régión belül a legtöbb állástalant Veszprém megyébe találni:17007 főt. Itt a legnagyobb a növekedés a tavalyi adatokhoz képest is(12,6 százalékos emelkedés).

2009 első hónapjaiban pedig tovább növekedett az elbocsájtási hullám . A legtöbb állásnélkülit Pápán(Pápa és környéke) tartották nyilván ! 3136 főt számlált a munkanélküliek serege városunkban és környékén, többet mint Veszprémben , de Ajka és Várpalota körzeténél is sokkal több az állás nélküli polgár.

Ezek a megdöbbentő adatok (amelyek március hónapban várhatóan tovább romlanak) több kérdést is felvetnek. Például Pápán és környékén mit is csinál az az öt képviselő , akik pápai kötődésűek? Gyurcsány Ferenc, Gőgös Zoltán, Kovács Zoltán, Kontrát Károly, Kövér László... 

 

 

 

Pápán és környékén paradicsomi állapotoknak kéne lenni, ha ezek az urak betartották (vagy be akarták volna) tartani ígéreteiket. Tudjuk a felelősségben nem egyformán osztoznak , de politikailag az is alkalmatlan az emberek képviseletére aki nem hogy nem akarja, de az is aki nem tudja képviselni az emberek érdekeit.

A közelmúltban nagy-nagy örömujjongások, összeborulások mellett ünnepelték, hogy megmenekült (talán) a pápai húsgyár maradék része. Az örömükben természetesen mi is osztozunk ( főleg az ott dolgozó munkásokéban ) de azért csendben megkérdeznénk : mennyien is dolgoztak 15-20 éve a húsiparban? És mennyien is dolgoznak ma? Tényleg van okunk ünnepelni? Vagy tessék mondani a megszűnő nagy gyárak helyett ( pl . Textilgyár , Elektermax ) vajon milyen új munkaadók jelentek meg? A száz-kétszáz  főt alkalmazó külföldi cégek, amelyek kegyetlenül visszalépnek , leépítenek az első adandó alkalommal? Vagy tessék mondani, miért jobb egy-kétszáz idegen katona a reptéren, (növelve az esetleges terrorakciók veszélyét), mint a hazai honvédséget fejleszteni, saját honfitársainknak munkát és biztonságot adni?

Megannyi kérdés, amire nincs válasz vagy legalábbis úgy tűnik, hogy nincs.

Azonban nagyon reméljük, hogy a JOBBIK MAGYARORSZÁGÉRT MOZGALOM-PÁRT megerősödésével, harmadik erővé válásával most már nem csak a kérdéseket tehetjük fel (ami bizony sok jelenlegi parlamenti politikusnak kellemetlen lehet) hanem közösen megtaláljuk a helyes válaszokat is!

 A  legfrissebb   adatok  a régióból:

"A megye több térségében szokatlanul magas az állástalanok száma. A legtöbb állásnélküli (4.448 fő) Pápa foglalkoztatási körzetében szerepelt a regiszterben. A térségben 2009. februárjában emelkedett a 4 ezer fő fölé a nyilvántartottak száma, amely értékek eddig példa nélküliek a munkanélküliség közel 2 évtizedes történetében. "

"A Pápa térségében nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népesség %-ában számított aránya az év negyedik hónapjában 16,0 %-ra emelkedett, amely 3,1 %-ponttal haladja meg az országos értéket, a régió relatív mutatójánál pedig 4,2 %-ponttal kedvezőtlenebb. "

 

(az Állami Foglalkoztatási Szolgálat legutóbbi zárási adatai alapján ,  2009 április)

 

S. Zsolt

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.