Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Interjú Vona Gáborral

2010.10.20

Exkluzív interjút adott Vona Gábor a barikad.hu-nak. A Jobbik elnöke családjáról, az önkormányzati választások eredményeiről, egy lehetséges polgárháborúról, a Magyar Nemzeti Gárda szakadásáról, a Jobbik programjának fideszesítéséről és a párt puhulását kommunikálókról nyilatkozott internetes oldalunknak.

- Mit mond a fiának, amikor a mai Magyarországról mesél neki, és mit szeretne, teszem azt tíz év múlva mondani neki?

- A kisfiam még nincs öt éves. Az országban zajló folyamatokról – szerencsére – még nincs tudomása. Felismeri a magyar zászlót, a Nagy-Magyarország matricákat, a Turul madarat, a gárdistákat és a Jobbik logóját is. Sőt, három évesen Gyurcsány neve hallatán a „takarodj!” szlogent is hozzátette.

- Ön tanította rá?

- Nem. Sokat hallotta a tévében, amikor az anyukájával a közvetítéseket nézték a tüntetésekről. Odahaza izgultak, hogy mi lesz apával. Amikor 2009. július 4-én elvittek a rendőrök, azt is végignézték a képernyő előtt. Szegény sokáig nem beszélt róla, aztán egy fél évvel később elkezdett otthon börtönöset játszani. Bizonyára így próbálta a kis lelke feldolgozni, amit látott. De visszatérve a kérdésre, ha ma mesélnem kellene neki, azt mondanám, hogy a hazánk sajnos nagyon nehéz helyzetben van, ezért kell apának olyan sokszor távol lennie. Tíz év múlva pedig szeretném, ha azt tudná mondani, megérte olyan sokszor várni haza az apukáját, mert magyar fiatalként egy erős, boldog és biztonságos országban él.

- A felesége hogyan viselte a sok távollétet, a megpróbáltatásokat, a támadásokat?

- Nehezen. Az önkormányzati választások előtti egy hónapban minden nap kampányoltam. Korán reggel elmentem a mindennapi teendőket végezni, utána meg este két, hétvégenként 8-10 fórumot tartottam. Egy EP-választás, és egy országgyűlési kampány után ez már tényleg sok volt, de menni kellett. Szerencsére túl vagyunk rajta, bár az őszi parlamenti ülésszak miatt, továbbra sem vagyok az az otthonülős fajta. Nagyon sok türelem kell hozzám, tudom.

- Térjünk át a politikára. Letisztult már a kép az önkormányzati választásokat követően. A Jobbik képviselői letették a helyi közgyűlésekben az esküjüket, ismét elkezdődött a parlamenti munka. Sokan sokféleképpen véleményezték a legutóbbi választást, ön hogyan értékeli az elért eredményt?

- A Jobbik azt az eredményt hozta, amit ezek között a feltételek között el lehetett érni. A párt a permanens kampányokban elfáradt. Gondoljunk bele, micsoda ellenszélben kellett folyamatosan küzdenünk. A Jobbik az országgyűlési választásokra készült fel igazán, az önkormányzati választásokra így már alig jutott idő és erő. Elkövettünk szervezési és kommunikációs hibákat is, de soha sincs tökéletes kampány.

- Melyek voltak a hibák?

- Későn kezdtük el a kampány előkészítését. A parlamenti munka és az, hogy ott nagyon akartunk bizonyítani, hatalmas erőket kötött le. Szerencsére sikerült megmutatnunk, hogy a Jobbik igenis az Országgyűlésben is megállja a helyét, sőt. Ez – valamint a nyár – azt eredményezte, hogy későn tudtunk nekifogni a munkának. Meg kellett küzdenünk a fáradtsággal, a fásultsággal is nem egyszer. Úgy érzem, hogy míg a korábbi választások akadályait lendületből, erőből, ezt inkább csak becsületből vettük. Ezért is kell köszönetet mondanom minden jobbikosnak, hogy képesek voltak harmadjára is összeszedni magukat.

- Kommunikációs hibák?

- Ahogy mondtam, azok is voltak. De azokat inkább zárt körben taglalnám az illetékes testületek előtt, és ott majd levonjuk belőlük a megfelelő konzekvenciákat.

- Elégedett? Az MSZP-t most nem sikerült megszorítani.

- Összességében nagyon elégedett vagyok. Az átlagosan 14 százalékos eredményt hatalmas sikernek tartom. A Jobbik hozta, amit várni lehetett. Az MSZP viszont a várakozásoknál jobban szerepelt, ez tény. De ha alaposabban a dolgok mélyére nézünk, akkor azért nem ilyen egyértelmű a helyzet. Az MSZP hatvan éve bír a településeken beágyazottsággal, vannak helyben ismert, elismert húzóemberei, a Jobbiknak viszont új arcokkal kellett meggyőznie a szavazókat, hogy a párt jó választás. Ez önkormányzati szinten nagyon nehéz. Ráadásul az országgyűlésivel ellentétben egy ilyen választás nem izgatja a fiatalokat. Az idősek nagy számban mentek el szavazni, de a mi legnagyobb tartalékunk, az ifjúság most otthon maradt. Ez szintén a szocialistáknak kedvezett. Mint ahogy a vidéki LMP teljes szétesése is, hiszen ezeknek a szavazóknak egy része visszaszivárgott hozzájuk. Az MSZP-t emellett segítette az anyagi- és médiafölénye is. Ha megnézzük, hogy a parlamenti pártok közül a Jobbik mennyit szerepelhetett, akkor azt látjuk, hogy még az LMP is fölényesen megelőzött bennünket a híradásokban. Ha mindezeket összeadjuk, akkor látható, hogy a Jobbik egy nagyon nehéz pályán ért el jó eredményt. Erre pedig tényleg lehet építkezni. A Jobbik egy országosan stabil középpárttá vált. A jövő feladata, hogy nagypárttá váljunk. Az idő és az igazság nekünk dolgozik.

- Tiszavasvárit a Jobbik fővárosának hívta a választások estéjén, ígéretet tett arra, hogy segítik Fülöp Erik polgármestert abban, hogy a települést mintavárossá tegye. Milyen lehetőségeket lát abban a Jobbik, hogy a párt többséget szerzett egy város képviselőtestületében?

- Hatalmas lehetőségnek érzem. Egy tizennégyezeres lélekszámú város nagyon meggyőző fölénnyel mondta azt: jöjjön a Jobbik. Felhatalmazást, ezzel esélyt kaptunk arra, hogy bebizonyítsuk, milyen az, amikor a Jobbik nem csupán ellenzékben, hanem felelős pozícióban irányíthatja egy közösség életét. Abban biztos vagyok, hogy a kormánytól sok segítséget nem kap a város, abban is, hogy a balliberális sajtó is nagyon sokat kellemetlenkedik majd, de mindez nem fog zavarni bennünket. Rend lesz a városban, és mindent meg fogunk tenni azért, hogy 2014-ben minden település irigyelje a jobbikosok munkáját. Fülöp Erik polgármester és Császár József alpolgármester nagyszerűen dolgoztak eddig is. Bízom bennük, ők pedig nagyon jól tudják, hogy a felelősségük túlnő Tiszavasvári határain.

- Beszéljünk országos ügyekről. A Jobbik a cigány gyermekek, fiatalok életkörülményeinek javítása érdekében bentlakásos iskolamodell bevezetését ajánlja. Míg a Fidesz a Böjte atya-féle, Erdélyben sikeresen működő, hasonló elveken alapuló oktatási formát jó kezdeményezésnek tartja, addig a Jobbik javaslatát rossz szándékúnak minősítette Balog Zoltán államtitkár. Mi a különbség a két oktatási forma között, amely miatt a Fidesz így vélekedik?

- A Fidesz tartózkodása azért érthetetlen, mert a bentlakásos iskola-koncepciónknak pontosan Böjte Csaba atya munkája adta az ötletét. Olyan iskolákat szeretnénk, ahol a cigánygyerekek kiszakadnak a mindennapi körülményeik közül – amely csak újratermeli a segélyeken való tengődést és a bűnözést – és lehetőséget ad nekik arra, hogy tisztességes, a társadalmi elvárásoknak megfelelő életet éljenek. Egy bentlakásos kollégiumban tanulnának, ahonnan meghatározott időközönként mennének csak haza, így elkerülnénk a visszaesés veszélyét. Én jelenleg egyedül ebben a programban látom a felnövekvő cigány generációk szocializációjának esélyét. A dolog minden bizonnyal jár majd konfliktusokkal, hiszen az ellenfeleink úgy fogják értékelni, hogy elszakítjuk a gyerekeket a családjaiktól. Ez nézőpont kérdése. Én inkább úgy mondanám, mi szeretnénk megmenteni ezeket a gyerekeket.

 

- Nem lesz egyszerű…

- Az biztos. De vállalnunk kell a politikai küzdelmet, mert egyrészt még mindig jobb, mint az elmúlt húsz év cigánypolitikájának csődjét eredményként kommunikálni, másrészt, ha nem történik sürgősen változás, akkor legkésőbb 2050-ben, de valószínűleg hamarabb Magyarországon polgárháború fog kitörni a cigány-magyar együttélés elviselhetetlensége miatt.

- Ha ezt olvassa majd a Népszava, minden bizonnyal azzal fogják vádolni, hogy riogatja az embereket.

- Akkor olvassák el az általam nagyra tartott Pokol Béla szociológus írását az egyik napilapban. A szerző világosan leírja, cáfolhatatlan tényekből kiindulva, hogy a demográfiai bomba szinte elkerülhetetlen. A jelenlegi tendenciák szerint 2050-re 7,5 millió magyar állampolgár lesz, abból 2 millió cigány. A társadalom magyar része teljesen elöregszik, az aktív korúak nagy része pedig cigány lesz. Az alulszocializált cigányságot a maréknyi dolgozó magyarság már nem lesz képes eltartani, mint ahogy a saját nyugdíjasait sem. Ez végzetes társadalmi katasztrófához vezethet, és a magyar társadalom széteséséhez.

- Ön szerint Orbán Viktor is olvasta ezt a cikket?

- Amit a cikk leír, egyáltalán nem újdonság. Mindenki tudja, csupán az meghökkentő, hogy ezt végre egy elismert szakember is leírta kertelés nélkül. A Fidesz hozzáállását a kérdéshez tragikusnak tartom. Úgy tesz, mintha nem ülnénk egy elszabadult vonaton, amely csúcssebességgel a szikla – vagyis a vég – felé tart. A javaslatai olyanok, mintha egy súlyos égési sérült fájdalmait egy pohár limonádéval akarnánk enyhíteni. Elképesztő felelőtlenség ez a struccpolitika. A Jobbik ezért javasolta, hogy tartsunk vitanapot, és hozzunk létre egy eseti bizottságot, amely a magyar-cigány együttélés problematikáját és megoldását vizsgálta volna. A Fidesz azzal érvelve, hogy ezzel foglalkozik egy államtitkárság, lesöpörte a javaslatunkat. Hihetetlen. Pedig azt a kormányt, amely még tehetne, de nem tesz semmit, megveti majd az utókor.

- A Jobbikkal kapcsolatban, szívesen hangoztatják, hogy nincsenek konkrét javaslatai, csak az érzelemre, nem az értelemre kíván hatni.

- Ezt például pont a fentebb mondottak cáfolják. A cigánykérdésre egyedül nekünk van programunk. Mi beszélünk bentlakásos iskolákról, a segélyrendszer készpénzes kifizetése helyett természetbeni juttatásokra épülő formájáról, a harmadik gyermektől a családi pótlék adókedvezménnyé alakításáról, a pozitív diszkrimináció felszámolásáról, a főképpen gyalogos szolgálatra építkező csendőrség felállításáról, az uzsorásmaffia felszámolásáról, stb. Amit a többiek mondanak, csupán közhelyek, amiket azok sem hisznek el igazán, akik mondják. Csak hát úgy vannak vele, amíg őket – fideszeseket és szocialistákat – nem érinti a probléma a lakóparkjuk őrzött zöldjében, addig nem kell nagyon törnie az embernek magát. De ez más kérdésekben is igaz. Eleinte sokan kinevettek, amikor arról beszéltünk, hogy a Fidesz-kormány a Jobbik programját lopja el, most már ez mindenki számára egyértelmű. Kettős állampolgárság, Trianon-emléknap, határontúli osztálykirándulások, bankadó, magánnyugdíj-pénztárak államosítása, multik közteherviselése… Soroljam még?

- És nem fél, hogy ezzel a Fidesz kifogja a szelet a Jobbik vitorláiból?

- Ez rövidtávon jelent csak kockázatot a pártnak, de a lényeg, hogy az országnak jó. És nekünk az utóbbi a fontosabb. Egyébként azt látom, hogy azért a Fidesz ugyan kénytelen-kelletlen átvesz elemeket a programunkból, de azokat nem meri teljesen végigvinni, mert köti őt az uniós és a nemzetközi érdek. Másrészt pedig a már említett cigánykérdés, a magyar élelmiszer-önrendelkezés, a multik visszaszorítása, az izraeli térhódítás megállítása, a külpolitikánk keleti fordulatának végrehajtása, a demográfiai katasztrófa megállítása és további életbevágó kérdések terén a Fidesz nemhogy megpróbálná a szeleinket kifogni, de még megszólalni sem mer. Szóval a Jobbik vitorlái dagadni fognak a következő választások előtt, mert sajnos a problémák érdemi megoldását illetően az MSZP ellenérdekelt, a Fidesz pedig kevés.

- A másik szívesen alkalmazott kijelentés, miszerint puhul a párt. Mennyire igazak ezek a megállapítások?

- Ezen jót szoktam nevetni. Az egyik azt írja, hogy a Jobbik ismét bebizonyította, hogy szélsőséges, a másik meg, hogy elpuhultunk. Ezek csupán a sajtó próbálkozásai, igyekeznek fogást találni rajtunk. Le szeretnének téríteni arról az útról, amelyen járunk. A Jobbiknak ugyanis nem kell új stratégiát feltalálnia, csupán mennie tovább tisztességgel és becsülettel az eddig is járt útján. Vannak persze fontos kérdések, amelyekre a kormányzati céljaink érdekében válaszokat kell majd adnunk, de a lényeg, hogy az alapok szilárdak és egyértelműek. Nem azt kell keresnünk, hogy hogyan is tudnánk kormányra kerülni, hanem ahogy eddig, úgy ezután is azt, hogyan tudnánk segíteni ezen a nemzeten. Ha így teszünk, akkor fogunk kormányra kerülni.

- A Magyar Nemzeti Gárda ügyéről elég rosszakat hallani. A Csendőrség kivált, a vezetőségben pedig ellentétek vannak.

- A helyzet valóban szomorú, de a Gárda már sok mindent kibírt, ezt is túl fogja élni. Nemrég leültem Ináncsi Józseffel, aki magát a szervezet vezetőjének tartja, és elmondtam neki, hogy természetesen a Gárda magának választ vezetőt, de nekem is van véleményem. Ez pedig az, hogy ő alkalmatlan a vezetésére, hiszen olyan szinten osztja meg az állományt, ami tarthatatlan. A megválasztása is elég zavaros volt, mint ahogy az azóta eltelt időszak is. Egy felelős vezető ezt belátná, és az egység érdekében hátralépne, de ő úgy tűnik, nem hajlandó rá. Bízom benne, hogy a szervezet egységes marad, amit tudok, megteszek ezért.

- Elszámoltatást ígért a kormánypárt. Ehhez képest a lusztrációs törvényt, amely az egykori állampárt funkcionáriusainak további szerepvállalását akadályozná meg, már bizottsági szakaszában leszavazták, azaz a fideszes és kdnp-s képviselők tartózkodtak. Érdekes volt a reakció a Moszkva tér, Széll Kálmán térre történő átnevezésére, vagy a Károlyi Mihály-szobor eltávolítására tett jobbikos javaslatokra is. Az MSZP és az LMP nemmel szavazott, a Fidesz valamint a KDNP pedig tartózkodott, mondván ezek önkormányzati hatáskörök. A Regnum Marianum templom felépítésére tett javaslatra pedig, az volt az ellenérv, hogy ez beavatkozás lenne az egyház ügyeibe. Ezek a társadalmat is érdeklő kérdések miért buktak el már a bizottsági szakaszban?

- Ezt a Fidesztől kell megkérdezni. Arra gyanakszom, hogy volt, ahol a féltékenység lehetett az ok. Egyszerűen nem akarnak semmit átengedni, ami a Jobbikhoz köthető jó kezdeményezés. Ez ugye, a dögöljön meg a szomszéd tehene gondolkodás. Másrészt előfordulhat, hogy bizonyos javaslatoktól maga a Fidesz is fél, hiszen ugyanúgy része az elmúlt húsz évnek, mint a szocialisták, ezért a valódi számonkérés, a valódi igazságtétel nem érdeke. Gumicsontokat akar csak adni az embereknek, amit jól megrágnak, és eközben nem veszik észre, hogy hoppá, hát megint átvertek bennünket!

- És mikor veszik majd észre az emberek?

- A kegyelmi állapot még tart, de ez a ciklus sem lesz békés. Hogy mikor fogy el a türelem, nem tudom. Lehet, hogy pár hónap, lehet, hogy egy-két év, de hogy el fog fogyni, az biztos. A szőnyeg alá söpört problémák előbb-utóbb ismét előjönnek.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.