Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Beszámoló a képviselő testület üléseiről.

2014.02.28

 

 Tisztelt magyar barátaim!Bár nagy erővel elkezdődött a 2014-es országos választási kampány ne feledkezzünk meg arról, hogy itt helyben továbbra sem állt meg az élet, különböző döntések születnek és ezek bizony komoly kihatással lehetnek a mi életünkre is!
 
Az év eddig eltelt időszakában két nagyon fontos döntés született a város képviselőtestületének ülésein. Az egyik döntés alapján a Pápai Szeletelt és Darabolt Hústerméket Csomagoló Kft. hitelkérelmet nyújt be a Magyar Fejlesztési Bankhoz és az ügylet kapcsán a polgármestert felhatalmazták arra, hogy ennek a társaságnak taggyűlésén szavazatával támogassa a hitelfelvételi kérelmet . A kérelem arról szól, hogy az MFB által is elfogadott értékbecslés alapján 3 milliárd 667 millió forintért a Pápai Szeletelt és Darabolt Hústerméket Csomagoló Kft. vásárolja meg a Pápai Hús 1913 Kft. központi telephelyét, a gépeket, berendezéseket, márkaneveket, vagyis azokat vagyonelemeket, amik a húsipari tevékenység folytatásához szükségesek. Ezen túl még 500 millió forint forgóeszköz hitelt kérjen a működés beindításához. A testület ellenszavazat nélkül, egyhangúan támogatta az előterjesztést. Így bizonyos aggályaim közlése után én is az igen gombot nyomtam meg szavazáskor. Ugyanis ezen döntés meghozatala nélkül valószínűleg azonnal lehúzhatták volna a rolót a Pápai Húsnál!
 De miért is?
Az előzményekről tudni kell, hogy hónapokkal ezelőtt a helyi jobbikos vezetők egy javaslatcsomagot tettek le az önkormányzat és a menedzsment asztalára a Pápai Hús 1913 Kft. megmentésével kapcsolatban. A mentőcsomag kidolgozója Bocskay József logisztikai vezető, aki korábban válságmenedzserként is dolgozott, többek között a pápai húsgyárban. A tanulmány szerint minden munkahely megmenthető lenne a Pápai Hús 1913 Kft-nél. - Egy új folyamatszemléletű, komplex és teljesen új EU normarendszernek is megfelelő szociális alapú, holding jellemzőkkel bíró szövetkezeti rendszer kialakítására tettünk akkor javaslatot. Legnagyobb sajnálatunkra ezt a megoldási javaslatunkat az menedzsment és képviselőtestület gazdasági bizottsága elutasította. Azóta a menedzsment és a város vezetése kétségbeesve próbálja elkerülni a katasztrófát, tevékenysége azonban csak a pillanatnyi ”tűzoltásra” korlátozódik. Közben pedig a felhalmozott adósságot nem tudták a kritikus szint alá csökkenteni.(Még úgy sem, hogy jelentős állami segítséget kaptak) A most elfogadott javaslat is lényegében csak a már meglévő adósság egyik gazdasági társaságból a másikba való átcsoportosítását jelenti. (A mostani helyzet kísértetiesen hasonlít a néhány évvel ezelőttihez, amikor is szintén ”megmentették” dicső politikusaink a gyárat…) Ez talán lélegzetvételhez engedi a gyárat és a fájdalmas lépéseket nem kell megtenni a választásokig… Ugyanakkor véleményünk szerint a megoldás a termelés felfuttatása lenne. Növelve a vágás számot, a létfontosságú régi piacok visszaszerzésével vagy akár újak megnyitásával. Ez lenne az egyetlen járható út a gyár és a munkahelyek megmentése irányában! De sajnos ezekről keveset hallani. Félő, hogy ezúttal is majd az forgatókönyv játszódik le, ami már megannyi vállalattal, céggel. A jól prosperáló céget feldarabolják mondván gazdaságtalan a működése, tevékenységeinek egyes részeit kiszervezik, miközben a dolgozók egy jelentős részét elbocsájtják… Majd a végén jön egy milliárdos ”megmentő” aki potom pénzért megveszi a maradék jól működő részt. Ugye ismerős a történet az elmúlt 20 év Magyarországáról? Ezt semmiképpen nem hagyhatjuk, hogy így legyen. A Jobbik képviselőjeként ezen túl is csak olyan döntéseket tudok támogatnia, ami a nagy múltú cég tovább működését jelenti a jelenlegi dolgozói létszámmal!
 
A téli időszak másik jelentős esemény az volt, hogy a képviselő testület Fideszes többsége február elején megtartott ülésén elfogadta a város 2014-es költségvetését.
Abból a szempontból rendben találtuk a költségvetést, hogy minden olyan tevékenységet el tud végezni az önkormányzat, amit kötelezően, a törvényi előírásoknak megfelelően el kell látnia. Azonban nagy hiányosság, hogy az önerőből történő új fejlesztések szinte teljes egészében hiányoznak ebből a költségvetésből!
A pápaiak nagy reményekkel nézhettek elébe ennek a költségvetésnek, hiszen a múlt év végén még a csapból is az folyt, hogy a város hitel állományát átvállalja az állam. Így nagy törlesztő részletektől mentesült a város, amely pénzeket végre fel lehetett volna használni a régóta esedékes felújításokra, fejlesztésekre!  Sajnos azonban nem így történt. Pápán sok helyen az infrastrukturális állapotok a múlt század közepét idézik és sajnos ebben az évben sem történik nagy változás. Igaz mutatóban lesz egy – egy út vagy járda felújítás, de nagyságrendekkel kevesebb, mint amire szükség lenne! A pápai lakosok nagy része most sem érzékelheti, hogy a város vezetése az életkörülményeik javítását tűzné ki elsődleges szempontnak… Továbbra is marad a számtalan napi bosszúság a rendkívűl rossz állapotban lévő utakkal, kátyúkkal, a töredezett járdákkal, a csapadékvíz elvezetése hiányában kialakuló „”tavakkal”. Persze az elmúlt években fontosabb volt a különböző  látvány projektek megvalósítása, mint az apró, de az emberek mindennapi életét befolyásoló munkálatok. A presztízs beruházások rengeteg pénzt elvittek (például az alig működő jégpálya) és továbbra is borotvaélen táncol több gazdasági társaság. Így az előbb említett húsgyár vagy a Várkertfürdő is. Ugyanakkor érintetlenül marad a város több „szégyenfoltja”. Azonban most is jut pénz a Lombardra vagy több százmillió a stadion rekonstrukcióra … (Apropó, stadion! Abba a kérdésbe pedig már inkább el se mélyedjünk, hogy  egy fiatal, alig tíz éves stadionra, miért kell máris újra több százmilliót költeni ???)
Meglátásom szerint a költségvetés másik nagyon nagy hibája az, hogy a város vezetése nem járul hozzá nagyobb anyagi ráfordítással a közbiztonság megszilárdításához. Bár ez elsősorban a rendőrség feladata lenne, rendkívül jó tapasztalatok vannak azokból a településekről ahol az önkormányzat (önként vállalt feladatként) tevékenyen részt vesz a közbiztonság fenntartásában! Áldozó Tamás polgármester szerint a rendőrség megfelelően látja el feladatát ezért nincs is arra szükség, hogy külön anyagi ráfordítással segítsen az önkormányzat a bűnözés visszaszorításán! Ezzel természetesen egyáltalán nem értek egyet és javaslom a polgármester úrnak, hogy tanulmányozza Érpatak, Gyöngyöspata, Ásotthalom vagy Tiszavasvári önkormányzatának ezen a területen elért sikereit! Bár a bűnügyi helyzet nem kiemelkedően rossz városunkba, azért hogy ez ne is romoljon (sőt javuljon! ) bizony tenni is kéne! Ugyanis a pápaiakat egyre inkább nyugtalanítják az egyre szaporodó betörések, besurranások, utcai rablások, lopások.
Végül, de nem utolsó sorban: a város gazdaságfejlesztési programja a munkahelyteremtéssel együtt bizony még nagyon kiforratlan, még rengeteg tennivaló van, hogy kikristályosodjanak a dolgok! Még a jövő zenéje, hogy ennek a programnak lesz e kézzel fogható eredménye!
Mindezen hiányosságok tükrében az előterjesztett költségvetés tervezetet jó szívvel nem tudtam elfogadni!
 
en-2014-febr.jpg
A februári ülésen Egyed Tamást a temetőt fenntartó MÉKI-R Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztem a temetkezéssel kapcsolatos díjtételekről. Kifejeztem reményemet, hogy az amúgy is magas díjak nem emelkednek az idén. Ügyvezető úr megerősítette, hogy idén a szolgáltatások díját nem kívánják emelni.
 
 
 
Köszönöm megtisztelő figyelmüket amennyiben új fejlemények történnek, a város életében természetesen tájékoztatom Önöket!
 
 
         Süle  Zsolt
Önkormányzati képviselő
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.