Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Tapolca -patak revitalizációjáról.

2013.11.15

 

 
A Tapolca-patak revitalizációját érintő projektről :
( A november 15.-én tartott sajtótájékoztató anyagából )
dscf2165.jpg
 
 
 
 
 
Süle Zsolt , Jobbikos önkormányzati képviselő sajtótájékoztatón.
 
 Ezt a mintaprogramot, ami a Belügyminisztérium támogatásával és finanszírozásával jöhet létre támogatandónak tartjuk. Sajnos még nincs végső döntés, hogy jövő tavasszal megkezdődhetnek-e ezen munkák. Reméljük januárban pozitív döntés születik ez ügyben, a BM-ben.
A mintaprogram lényegéről röviden a következőket tudom mondani:
Pápa Város Önkormányzata szeretné felújítani az egykori Tapolca-patak nyomvonalát, amely vízfolyásként egykor a teljes hosszán több malmot működtetett. Az eredeti nyomvonalon a beruházás nem valósulhat meg, mert egyes szakaszai beépültek, vagy közművek találhatók a meder eredeti területén.
dscf2188.jpg
 
 
 
Évtizedekkel ezelőtt itt folyt a patak…És egy jó példa, hogyan lehet a múltra emlékezve a mában élni.
 
 
  Így Pápa város csapadékvíz elvezetését is szolgáló Tapolca-patak rekonstrukcióra és revitalizációra szorul. A Tapolca–patak jelen állapotában nem tudja betölteni vízlevezető funkcióját. A meder benőttsége, feliszapolódása és a műtárgyak rossz állapota miatt a vizek levezetése nem biztosított. A beruházás célja az, hogy a patak medre és az azon létesült műtárgyak biztonságosan levezessék a mértékadó vízhozamokat. A beruházás Tapolca-patak felhagyott medrének a Horgas-ér és a Pápai- Bakony-ér közötti szakaszának helyreállítására vonatkozna. Pápán az az Edvy-malom közelében folyna a megújult Tapolca-patak a Bakonyérbe.
A tájékoztatóban elhangzott, a geodéziai felmérés előkészítéséhez a Tapolca-patak tervezett nyomvonalán a közfoglalkoztatási mintaprogram keretében növényzetirtást végeztek, a felméréshez 100 méterenként nyiladékok biztosítására volt szükség. A mintaprogram keretén belül 2012. augusztus 15- november 15-ig 20 fő regisztrált álláskereső foglalkoztatásával végezték el a Tapolca-patak mederszelvényének tisztítását, ami cserjeirtást és bokrozást jelentett.
 
dscf2177.jpg
 
 
 
 
 Napjainkban  szinte már semmit sem látni a tervezett nyomvonalon a fentebb leírt munkából... 
  
dscf2183.jpg
 
 
 
 
 
A meder napjainkban az Edvy-malom közelében.Tele szeméttel és növényzettel. 
 
A kivitelezési munkák keretében, megvalósulna a csapadékvíz elvezetése a Malomkert Lakóparktól és megoldható lenne az  Edvy-malom vízpótlásának biztosítása.
Mindezen tervek megvalósulása esetén sok pápait örömmel töltene el az a tény, hogy több évtized után újra élő víz folyik majd a Tapolca-patak medrében. Megfelelő tereprendezés esetén pedig esetleg sétányt is ki lehetne alakítani a meder mellett. Ugyanakkor egy olyan lehetőséghez is jutna a város, hogy a jövőben (felújítási munkák során) esetleg egy malom múzeum is nyílhatna a patak mellett. Ez nem csak a pápaiaknak, de a turistáknak is érdekes látnivaló lehetne.Az sem elhanyagolható tényező, hogy ezen a helyen kicsit rendezettebbé, gondozottabbá válhat a környezet és az illegális hulladéklerakó helyek is megszűnhetnek.
 

dscf2175.jpg

Nagyhantai malom jelen állapotában. 
 

dscf2168.jpg

A terv

Nagy hiányosságnak tekintjük azonban, hogy a projekt során nem kerül sor a Bakony–ér meder rendezésére. Pontosabban egy rövid szakaszon 20-30 centiméteres medermélyítést terveznek, de ez csak az Edvy-malom közvetlen közelében történik. Nem tervezik, viszont a meder mélyítését illetve a véd művek megerősítését Pápa város azon szakaszán, amelyen veszélyforrást jelent a megáradt Bakony-ér. Hála Istennek nem sokszor történik ilyen, de tudjuk, hogy a Tarczy utca környékén néha bizony előfordul, hogy problémákat okoz a megáradt patak.

takacsi-hataraban.jpg

Néhány éve a Gerence-patak áradása okozott komoly gondot.

Ennek a problémának a mielőbbi rendezését szorgalmazzuk! Ennek megoldása nem jelenthet anyagi gondot, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a fenti projekt megközelítőleg 200 millió forintot emészt fel.
 

Végül el szeretném mondani, hogy tudjuk: napjainkban közel sem ez a legnagyobb gond városunkban, s közel sem ez a legfontosabb tennivaló. Sajnos ma Magyarországon és itt Pápán is ezerszer fontosabb problémák várnak megoldásra! Azonban úgy gondoljuk, ez a mintaprogram( bármikor is valósul meg ) mindenképp városunk hasznát szolgálná és mindenképpen hasznosabb, mint sok, napjainkban is zajló pénzpocsékoló, megalomán beruházás! ( Hogy mást ne említsünk: az 1800 lakosú Felcsúton 4000 férőhelyes stadion készül több milliárd forintért…)

 
Tisztelettel : 
 
                            Süle Zsolt
 
 A sajtótájékoztató másik témájáról itt olvashat :
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.