Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Jobbik a közbiztonságról .( Sajtótájékoztató anyaga )

2014.05.28

 

Mai sajtótájékoztatónkon a városunkban tapasztalható közbiztonsági helyzetet értékeljük annak az eseménynek az apropóján, hogy a múlt héten Pápa város képviselőtestülete megtárgyalta a városi rendőrkapitány Szappan Csaba r. alezredes beszámolóját.

e0285e665dd1564074a46cf976346336.jpg

A közbiztonság témája az egyik, ha nem a legérzékenyebb része a közéletünknek és a közbiztonság az, amely talán a legjelentősebb módon befolyásolja az állampolgárok mindennapjait, közérzetét. A Jobbik Magyarországért Mozgalom  mindig is elsőrangú szempontnak tekintette a tisztességes magyar állampolgárok nyugodt, békés, bűnözéstől mentes életének a biztosítását.
Ezért időről – időre áttekintjük a közbiztonság helyzetét városunkban, és ennek alapján tesszük meg lépéseinket. Így, ha értékelni kell az elmúlt évek folyamatait a következőket állapíthatjuk meg: Az elmúlt évek során a város közbiztonsága rohamosan romlott, több  súlyos probléma is felszínre került és a hivatalos statisztikák is drasztikus bűncselekmény szám emelkedéseket mutattak. Pápai lakosok tömegei érezték úgy, hogy 2012 őszére kritikussá vált a helyzet.
 Ekkor a helyi Jobbik minden lehetséges csatornán felhívta a figyelmet a pápai lakosok tarthatatlan helyzetére. A sajtóban, az internetes világhálón, lakossági fórumokon tártuk fel a problémákat  és jeleztük a megoldási javaslatainkat. Felvettük a kapcsolatot az önkormányzattal, a rendőrséggel és mivel nem láttuk a garanciát arra, hogy gyorsan kedvező változás álljon be, meghirdettünk egy bűnözés elleni demonstrációt. Ezen történések után aztán végre pozitív változások indultak meg: az önkormányzat is komolyan elkezdett foglalkozni a problémával és a rendőrség is lépett: a város egyes területein jelentősen megnőtt a rendőri jelenlét és szaporodtak az ellenőrzések.. Hogy ezt a változást mi generálta abban lehet , megoszlanak a vélemények a lényeg, hogy, ha kicsit is de előre léptünk.
 Napjainkban Pápa városát érintő közbiztonsági helyzet a mi véleményünk szerint sem kiemelten rossz, azonban sok tennivaló van, hogy ne romoljon. A 2012 –es évhez képest látunk apró bíztató jeleket. A legjelentősebb, hogy szemmel láthatóan nőt a rendőri jelenlét a város egyes frekventált területein. Ezeken a területeken nőtt a biztonságérzete az embereknek és a statisztikák is kissé javuló tendenciát mutatnak. Azonban el kell mondani, hogy a regisztrált bűncselekmények száma azért is csökkent, mert jogszabályi változások történtek: megemelték a szabálysértési értékhatárt, így sok olyan eset, amely eddig bűncselekménynek volt minősíthető ma már csak tulajdon elleni szabálysértésnek minősülhet (50 000 forintra emelték a szabálysértési értékhatárt ). Sajnálatos, hogy e tulajdon ellni szabálysértések nagy számban fordulnak elő Pápán és környékén és ez jelentősen befolyásolja az emberek biztonságérzetét is. A pápai lakosok is többször találkoznak ezzel a jogi kategóriával, hiszen egy közép kategóriás telefon, kerékpár eltulajdonítása is ide tartozhat, nem beszélve a falun gyakori terménylopásokról. Ezen értékek  eltulajdonítása pedig egy átlagfizetéssel rendelkező családnak hatalmas anyagi veszteséget jelenthet. A rendőrség pedig más jogszabályi hátérrel, magyarul: kisebb hatékonysággal tudja ezeket az ügyeket felgöngyölíteni: ezt támasztja alá, hogy ezekben az esetekben a felderítettségi mutató csak 27 %! Arra a kérdésre, hogy e mutatókat a rendőrség képes lesz e javítani, nem kaptam megnyugtató választ.
Továbbra is nagy problémát okoz, hogy míg Pápa belvárosában és a Fő téren viszonylag nagy a rendőri jelenlét, a város bizonyos részein, egy-egy utcájában rendkívül ritkán látni rendőrt. Területi szinte mindenképp egyenletesebbé kell tenni a rendőri ellenőrzéseket. Ezt a problémát több tucat lakossági panasz is alátámasztja. Erre a mindenféle képen megoldást kell találni, mert egyetlen tisztességes pápait sem lehet magára hagyni, csak azért mert mondjuk, a belvárostól messzebb lakik!
Sajnálatosnak tartjuk, hogy a rendőrségnél továbbra is vélelmezhető a politikai ráhatás, amely komoly aggodalommal tölti el minket az úgynevezett rendszerváltozás után 24 évvel. Itt említeném meg, hogy a rendőrség nem találta meg azokat az elkövetőket, akik tucatszám rongálták meg a párt választási plakátjait, tábláit.
További negatívum, hogy a rendőrség megítélésünk szerint nem tudta javítani a lakosság szubjektív biztonságérzetét. Ennek oka többek között:, egyrészt több elhúzódó betöréssorozat is borzolta a kedélyeket Pápán, aztán volt olyan eset, hogy bűnözők a fényes nappal az utcán bántalmazták egymást a közbiztonságra veszélyes eszközökkel. Továbbra sem sikerül megnyugtatóan rendezni a cigány- magyar együttélés kérdéskörét. Korábban az ebben a témakörben jelzett problémák továbbra is fennállnak talán egy kissé mérséklődött az intenzivitásuk.  Sajnos azonban gyakran feljelentést sem tesznek így a statisztikákba sem kerül be, hogy főleg (de nem kizárólag) cigány fiatalok csoportosan hangoskodnak, köpködnek, beszólogatnak, másoknak, egyszóval közösségellenesen viselkednek. Ezek lehet, hogy önmagukban nem súlyos cselekedetek, de rendkívül bántóak a tisztességes emberek számára és felveti a kérdést: Mi történik, ha nem avatkozunk közbe és már most ezt csinálják?
A rendőrségnek erre is illene odafigyelni. Továbbra is fennáll az a probléma, hogy egy-egy rendőr viselkedése nem összeegyeztethető az egyenruhája állttal biztosított jogokkal így aláássa a rendőri tekintélyt.
Mindezen negatívumokat kiemelve a képviselő testületi ülésen, feltettem a kérdést Töreki Sándor megyei kapitány úrnak, hogy a térfigyelő kamerák számának jelentős növelésével vissza lehetne e szorítani a bűncselekmények nagy számát. A válasz egyértelmű igen volt és a bizottsági ülésen az is kiderült: a kamerák számának emelésével élő rendőri erőt tudnának átcsoportosítani olyan területekre, amelyek kevésbé lefedettek.
A térfigyelő kamerákkal kapcsolatban el kell mondani: Örömünkre szolgál, hogy napjainkra a város vezetése és a polgármester úr is a Jobbik álláspontjára helyezkedett, tudniillik arra, hogy a városnak is többet kell tenni a bűnmegelőzés terén! Miközben néhány hónappal ezelőtt még nem így gondolták! Ugyanis február elején a város költségvetésének a tárgyalásakor bíráltam a városvezetést amiatt, hogy nem biztosít nagyobb anyagi forrásokat a bűnmegelőzés céljára. Ekkor felvetettem példaként a térfigyelő kamerarendszer bővítésének lehetőségét. Válaszában polgármester úr kifejtette, hogy úgy gondolják, a rendőrség a megfelelő szinten el tudja végezni feladatát. Így aztán sajnálatos módon akkor a város vezetése nem szavazott meg nagyobb plusztámogatást a közrend védelmére, így a kamerarendszer bővítésére sem! Most felülbírálták akkori álláspontjukat és a Jobbikos véleménynek megfelelően mégis célszerűnek tartják a kamerarendszer bővítését, amit pályázati úton próbálnak megoldani. Természetese ezt a törekvést mi is támogatjuk.
Ha esetleg a pályázat révén nem sikerül ezt a problémát orvosolni, akkor javasolni fogjuk, hogy a költségvetésben jelentkező esetleges plusz pénzeket erre az ügyre fordítsuk.
A közbiztonsággal kapcsolatos volt még a polgárőrség beszámolója. Ezzel kapcsolatban kifejtettem, hogy a mennyiség helyett a minőséget kéne előtérbe helyezni a pápai polgárőröknek. (A humán erőforrás tekintetében mindenképpen )
Összefoglalva tehát elmondhatjuk, hogy városunkban történt kisebb javulás a közbiztonság témakörében azonban rengeteg közös tennivaló van még az ideális állapotok eléréséig !
    
Süle  Zsolt
önkormányzati képviselő
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.